Categories
Articles

Creative Commons inicia una campanya per fomentar el ‘clima obert’

Creative Commons, SPARC i EIFL acaben d’iniciar una campanya de 4 anys per potenciar el clima obert (Open Climate) amb finançament d’Arcadia Fund, un fons benèfic de Lisbet Rausing i Peter Baldwin. L’objectiu és fer que l’intercanvi obert de resultats de tota recerca científica sobre clima esdevingui un estàndard en aquesta disciplina.

El canvi climàtic, i el dany resultant per a la nostra biodiversitat global, és un dels reptes més urgents del món. Tot i que l’existència del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat resultant és certa, el coneixement i les dades sobre aquests reptes globals i les possibles solucions, mitigacions i accions per afrontar-los no sempre són accessibles públicament.

Molts investigadors, governs i organitzacions ambientals globals reconeixen la importància de compartir la recerca en obert per accelerar el progrés científic, però no tenen estratègies ni mecanismes cohesionats per facilitar l’intercanvi de coneixement a través de les fronteres disciplinàries i geogràfiques d’una manera eficaç.

Durant la crisi de la COVID-19 es va fer visible el poder de l’accés obert per democratitzar l’intercanvi de coneixement, accelerar la recerca i la descoberta de solucions, promoure la col·laboració en recerca i reunir els esforços, ja que els científics van adoptar l’intercanvi immediat i obert de preprints científics, d’articles de recerca, dades i codi. Aquest criteri de compartir va contribuir a la ràpida seqüenciació del genoma del virus, fet que va permetre avançar en desenvolupar les vacunes efectives fetes en menor temps en tota la història de la humanitat. Les lliçons apreses durant la pandèmia poden i s’han d’aplicar per accelerar el progrés en altres problemes urgents als quals s’enfronta la nostra societat, com la crisi climàtica.

Creative Commons vol aprofitar les lliçons apreses de l’experiència de la COVID-19 i elaborar intencionadament una campanya coordinada per aplicar-la a un repte igualment essencial: el canvi climàtic.

Quan el coneixement sobre el canvi climàtic i la biodiversitat no està disponible de manera lliure i oberta per a tothom, només una part de la humanitat pot ajudar a construir-hi solucions. Quan només algunes persones poden contribuir a aquest coneixement, es perden noves idees i possibles solucions. Quan les dades que donen suport a la investigació són inaccessibles, els científics no poden avaluar ni replicar completament els resultats. Abordar un repte tan dramàtic com la crisi climàtica i els seus efectes sobre la biodiversitat global requerirà que tot el que sabem estigui a l’abast de tothom per entendre-ho i augmentar-lo. La Campanya de Creative Commons va més enllà de compartir coneixements sobre el clima i la biodiversitat, per ampliar les polítiques i pràctiques de coneixement inclusives, justes i equitatives que permetin compartir millor.

Abordar un repte tan dramàtic com la crisi climàtica i els seus efectes sobre la biodiversitat global requerirà que tot el que sabem estigui a l’abast de tothom per entendre-ho i augmentar-lo.

Creative Commons

Nota de premsa: aquí

Text original de Monica Granados i Cable Green (CCBY) adaptat al català