Categories
Articles Català

Sabadell, capital digital?

Tothom sap que Sabadell és capital del Vallès Occidental, de les terres catalanes i del món en general. Però, i al món digital? Som capital també a la xarxa? Si fem una anàlisi ràpida de la presència de Sabadell a internet i la comparem amb la de les altres dues capitals vallesanes –Terrassa i Granollers– ens adonem que Sabadell i Terrassa es troben força igualades i bastant per sobre de Granollers.

Google ens ofereix 31,6 milions de resultats quan hi cerquem Sabadell, una xifra superior als 26,5 de Terrassa o els 14,5 de Granollers, però molt inferior a la xifra de qualsevol capital de província catalana (60-90 milions) i molt lluny de Barcelona, que s’enfila fins als 190 milions de resultats. Totes tres ciutats van registrar el seu domini .cat el març del 2006 i compten des de fa anys amb un portal de dades obertes, amb més o menys informació publicada.

Si ens fixem en la Viquipèdia, l’entrada Sabadell està disponible en 45 idiomes, més que els 42 de Granollers però menys que l’epígraf sobre Terrassa, que actualment està traduït a 59 llengües. Parleu idiomes? Aquí tenim feina! A Instagram, Sabadell i Terrassa es disputen la capitalitat, amb 353.000 fotos amb l’etiqueta Sabadell contra les 357.000 de la ciutat egarenca. Granollers queda despenjada amb 180.000 imatges.

Per tant, podem dir que sortim prou bé a la foto. Però dins d’aquest entramat que anomenem Internet, el concepte de capital queda obsolet. Passem d’un model centralitzat a un de distribuït, en xarxa. Per això, en el món digital, Sabadell ha d’esdevenir, fonamentalment, un node troncal, és a dir, un punt neuràlgic de referència en la connexió d’usuaris i continguts, que faciliti la interacció en l’àmbit econòmic, cultural, social i polític.

A Internet, el que és important és estar ben interconnectat i tenir una participació activa, aportant utilitat a la resta d’usuaris. La capitalitat digital es guanya per meritocràcia. Per arribar a convertir-nos en node troncal, hem de tenir en compte una sèrie d’aspectes. Un dels fonamentals és garantir l’accessibilitat a la xarxa, via infraestructures i alfabetització digital. A Sabadell encara hi ha zones sense bona cobertura, com el barri del Poblenou.

Un altre punt imprescindible és fomentar la participació en tots els nivells i garantint-ne la diversitat. La societat sabadellenca és prou activa a la xarxa? Existeix una colla digital de Sabadell? El teixit associatiu, li treu tot el suc possible? I les empreses? I no ens podem oblidar d’un dels aspectes més importants i potser dels més desconeguts com són els drets digitals de la ciutadania. S’han de poder garantir i defensar els mateixos drets al carrer que a la xarxa.

Sabadell té aptituds per esdevenir un node de referència a Internet, però cal posar-hi fil a l’agulla

Text publicat originalment el 6 d’agost de 2018 al Diari de Sabadell