Categories
Articles Català Viquipèdia

Viquipèdia i Andorra

En aquesta comunicació parlarem de la Viquipèdia, la seva història, la seva relació amb Andorra i l’impacte que aquesta té en el corpus de l’enciclopèdia col·laborativa, així com dels diferents projectes i activitats duts a terme per l’Associació Amical Wikimedia amb diferents institucions culturals i educatives andorranes. Amical Wikimedia és una organització independent i sense ànim de lucre que promou principalment la Viquipèdia, i que té com a objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible per a tothom en qualsevol llengua.

1.Introducció: Què és la Viquipèdia?

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per voluntaris d’arreu del món. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger. Quinze anys després, el gener de 2016 tenia més de 38 milions d’articles en 290 idiomes, dels quals 5 milions en anglès i 495.000 en català. S’ha convertit en l’obra de referència més gran i popular d’Internet, amb més de 500 milions d’usuaris que visiten unes 18.000 milions de pàgines mensualment,  convertint-la en una de les deu pàgines web més visitades del món.

Els seus editors són voluntaris. Per escriure un article fan una síntesi del coneixement existent a llibres, publicacions especialitzades, revistes o altres fonts publicades, sempre indicant la font d’on s’ha tret la informació, amb l’objectiu de facilitar la traçabilitat i fomentar l’esperit crític en el lector.

Es tracta d’una enciclopèdia elaborada col·laborativament per alguns dels seus propis lectors. Molta gent millora constantment els articles, realitzant-hi milers de canvis que s’enregistren íntegrament en els historials de cada veu i que es poden veure en una pàgina de canvis recents. Tots els articles sempre són millorables: corregint faltes d’ortografia o de gramàtica, millorant-ne la redacció, ampliant-ne el contingut i millorant-ne les referències bibliogràfiques. Està escrita per persones de totes les edats, gènere, origen, professions i situació social, que dediquen part del seu temps lliure a compartir el seus coneixements amb la resta del món, en la seva llengua i de manera desinteressada.

 1. El primer article en català es va escriure…a Andorra!

El 16 de març de 2001 en Daniel José Queraltó va marcar una fita en la història d’Internet gairebé sense ser-ne conscient. Va ser la primera persona en crear un article a Viquipèdia en llengua no anglesa a nivell mundial, i ho va fer des de casa seva, a Andorra. Queraltó participava en la versió anglesa i -en veure que feia servi programari lliure- va decidir encetar una versió en la seva llengua. A nivell tècnic, la Viquipèdia en català fou la tercera en ser creada, pocs minuts després de la versió alemanya. Però la versió en català va ser la primera en tenir articles, ja que la versió alemanya va romandre més de dos mesos latent, amb el domini creat però sense articles. El primer article en català fou Àbac, el segon Abadia, el tercer abadessa… i així es va anar creixent fins arribar al mig milió el 2016.

Actualment la Viquipèdia en català és la dissetena pel que fa a nombre d’articles, una xifra que reflecteix l’activisme de la comunitat catalanoparlant a la xarxa.

L’any 2008 es va fundar l’Amical Wikimedia, una organització independent i sense ànim de lucre. L’entitat té com a objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible lliurement en català i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible per tothom en qualsevol llengua. Reconeguda oficialment com a organització temàtica per la Fundació Wikimedia des de 2013, va ser la primera organització dins d’aquest moviment que organitzada en relació a un àmbit temàtic -la llengua catalana- ja que la resta d’organitzacions del moviment fins el moment estaven organitzades a nivell estatal. Des de la seva creació, Amical Wikimedia organitza diverses activitats i projectes arreu dels territoris de parla catalana. El 2014 va rebre el Premi Nacional de Cultura 2014 atorgat per la Generalitat de Catalunya.

 1. Com surt Andorra, a la Viquipèdia?

Andorra és un dels estats més petits del món, amb 468 km², però amb una cultura i història mil·lenària. L’article Andorra està disponible en 238 idiomes diferents a Viquipèdia.

Només a la Viquipèdia en català ja hi ha més de 750 articles dins de la categoria Andorra, incloent entrades sobre biografies, cultura, geografia, política, economia o transports andorrans, entre d’altres, que sumaven un total de 4,4 milions d’octets d’informació a gener de 2016. A Wikimedia Commons, la mediateca de la Viquipèdia, hi ha milers de fitxers relacionats amb Andorra, disponibles per ser reutilitzats lliurement per la ciutadania, tant a la Viquipèdia, com a altres llocs web, fins i tot amb finalitat comercial.

Pel que fa a voluntaris, només hi ha una dotzena de viquipedistes andorrans identificats com a tals a la Viquipèdia en català. La no obligatorietat d’identificar la ubicació geogràfica del viquipedista i la gran quantitat d’articles existents sobre temàtica andorrana fa pensar que, a la pràctica, la xifra de viquipedistes andorrans ha de ser molt superior.

 1. Difonent Andorra en obert

A Andorra tenen o han tingut lloc diversos viquiprojectes amb l’objectiu de difondre Andorra a la Viquipèdia i la Viquipèdia a Andorra. Aquí es destaquen alguns:

 • Wiki Loves Monuments: Amb motiu de les jornades Europees de Patrimoni, anualment des de 2010 s’organitza un concurs fotogràfic a nivell mundial, amb l’objectiu de fotografiar els monuments de cada país del món i penjar-ne les fotos a Wikimedia Commons, el repositori audiovisual de la Viquipèdia. El 2011 Andorra va esdevenir el primer estat del món en tenir tots els seus monuments catalogats fotografiats a Viquipèdia, gràcies en part a l’organització del concurs Wiki Takes Andorra, un safari fotogràfic organitzat pels voluntaris d’Amical Wikimedia per a documentar tot el patrimoni Andorrà.
 • Bibliowikis: Des de 2013 diverses biblioteques andorranes, liderades per la Biblioteca Pública de Govern i la Biblioteca Nacional d’Andorra, col·laboren amb el projecte bibliowikis, editant articles de Viquipèdia relacionats amb temes andorrans i organitzant tallers d’edició wiki i viquimaratons. Un exemple és la Viquimarató que es va fer a la Biblioteca Nacional per millorar l’entrada d’Esteve Albert i Corp, durant la celebració de l’Any Esteve Albert.
 • Universitat d’Andorra: El 2014 la universitat d’Andorra va organitzar una conferència on es va explicar el potencial de Viquipèdia a l’aula: Quan els estudiants editen la Viquipèdia en el marc d’un projecte educatiu milloren el seu aprenentatge significatiu, col·laboren en una obra molt consultada, consultant i referenciant diverses fonts i entenent que el coneixement no és monolític ni únic. L’objectiu és incorporar els estudiants en aquest procés, fent que millorin veus relacionades amb el currículum de l’assignatura. La universitat està estudiant incorporar aquestes pràctiques innovadores a l’aula.
 • Casa Rull: El febrer de 2016 El Departament de Promoció Cultural i Política Lingüística del Govern d’Andorra en col·laboració amb Amical Wikimedia va organitzar una jornada de treball viquipedista al Museu Casa Rull de Sispony (La Massana) amb l’objectiu d’eixamplar el col·lectiu de viquipedistes actius a Andorra i millorar la presència del museu i d’altres institucions culturals andorranes.
 • Viquiprojecte Andorra: El Viquiprojecte Andorra és una pàgina de la Viquipèdia on els viquipedistes voluntaris es posen d’acord sobre quins articles de la Viquipèdia relacionats amb Andorra cal millorar.

5. Recomanacions futures

A continuació es fan un parell de recomanacions que podrien facilitar la difusió andorrana a Viquipèdia i a Internet en general:

 • Adaptar la llei de propietat intel·lectual per incloure la llibertat de panorama. El punt 1.j de l’actual Llei sobre drets d’autor i drets veïns inclou les obres d’arquitectura com a protegides pels drets d’autor. Això significa que -a títol pràctic- no es poden fer ni compartir “legalment” fotografies d’aquells edificis on l’arquitecte no hagi mort fa més de 70 anys. Això limita molt la difusió de continguts audiovisuals andorrans amb totes les garanties. Es recomana canviar la llei i adaptar-se al què es coneix com Llibertat de Panorama, existents, entre d’altres, a l’Estat Espanyol.
 • Publicar materials de govern amb una llicència oberta. Per tal de garantir l’accés ciutadà als continguts generats pel govern andorrà, es recomana començar a utilitzar les llicències Creative Commons per aquells materials generats amb diners públics. Poden ser fotografies de premsa, informes, documentació o webs públiques, entre d’altres.
 1. Bibliografia

Font:Text publicat originalment a Ex libris Casa Bauró – Número: 19/ 2016