Categories
Català Entrevistes Museus Viquipèdia

Entrevista a Núvol: Viquipèdia i els museus catalans: el món d’Àlex Hinojo

Entrevista Núvol 2012
Entrevista Núvol 2012

Nota: Entrevista realitzada per Vàngelis Villar i Daniel Zapater per la revista Núvol i publicada originalment el 2012 aquí. El text i la impressió de pantalla poden ser susceptibles de tenir drets d’autor vigents. Com va entrar

Àlex Hinojo (Kippelboy) és segurament el referent més clar a Catalunya de les oportunitats que ofereix Viquipèdia als museus. Va conèixer aquesta plataforma fent broma amb uns amics. Ara n’és ambaixador, coordinador de projectes a l’associació Amical Viquipèdia i viquipedista resident al MNAC. Des de l’any 2007, i juntament amb l’associació Amical Viquipèdia, es dedica a buscar i promoure projectes de col·laboració entre museus i la Viquipèdia. La seva espessa barba és tota una icona en projectes de compartició de continguts.

D’on prové el sobrenom “Kippelboy”?

Kippel és la paraula amb què es coneixen els objectes antics a Do androids dream of electric sheep, una novel·la de ficció de finals dels seixanta.  És una metàfora del pas del temps, de l’entropia i del guanyar terreny amb la feina feta poc a poc però amb un objectiu clar. La frase crucial que transmetia era: “si tu no fas res, el kippel guanya”. Per tant, ens hem de moure, hem d’actuar; no podem quedar-nos aturats.

Vas estudiar empresarials. Com va ser el salt d’aquest món al món de la cultura?

Sempre he estat vinculat a la cultura. El fet és que vaig estudiar Empresarials perquè la nota de Selectivitat no em va arribar al mínim a assolir. Vaig començar treballant a la banca en línia, després vaig dedicar-me a l’organització d’una biennal de poesia catalana a Cerdanyola, espectacles de vídeo projeccions i, fins fa ben poc, em trobava treballant durant el dia en una botiga de pintura i de nit fent feina vinculada als museus. En tot cas, i sigui quin sigui l’àmbit, la meva passió és crear projectes i fer-los realitat.

I com vas conèixer la Viquipèdia?

Amb uns amics vam estar parlant de la raó àuria, una relació numèrica entre segments. Ho vam trobar a la Viquipèdia. Em vaig començar a aficionar traduint articles de videoart, després creant-los…

Quina visió es té de la Viquipèdia a Catalunya?

Doncs la veritat és que molt favorable. Viquipèdia en català s’està convertint en un referent internacional en publicació d’articles. Pensa que hi ha prop de 400.000 articles en català. De fet, les llengües petites, per no dir-ne minoritzades, són molt actives a Internet. És com si necessitessin sentir-se escoltades. Llengües de països amb un passat imperial estan més acostumades a creure que se’ls escolta pel fet de dir alguna cosa i, en comparació, no són tan actives.

De veritat?

Els articles en català són un referent en molts aspectes. En aquest cas, la configuració dels programaris de navegació d’Internet ens van a la contra ja que, per defecte, busquen els resultats de cerca a la Viquipèdia en castellà. És molt important que la gent configuri el sistema operatiu i el navegador en català.

Imatge associada a Kippelboy.

I els museus, quina rebuda tenen dels vostres projectes?

Va calant la idea de l’obertura de continguts als museus. De fet, el mètode de treball habitual és que siguin els mateixos viquipedistes aquells que editen continguts al web. Els museus no haurien d’editar els articles, ja que és molt difícil mantenir un to neutre. Viquipèdia és una eina on l’objectiu real és l’obertura de les col·leccions, adjuntar col·leccions, compartir-les i crear noves experiències a partir del coneixement lliure. En altres paraules, anar més enllà de la ubicació de la peça.

Quin creus que és el paper que haurien de prendre els museus actualment?

Segurament la crisi canviarà la situació dels museus: d’una banda, es crearan sinergies entre museus, ja que fins ara moltes institucions no participaven en projectes conjuntament perquè depenien d’administracions diferents. De l’altra, s’aprendrà, per força, a racionalitzar els recursos econòmics de què disposem. Com menys recursos, més creativitat.

Quins altres fronts oberts teniu?

GLAM-Wiki (acrònim de Galeries, Llibreries, Arxius i Museus) no s’atura només en el treball amb museus sinó que estem mirant d’engegar projectes amb biblioteques, per exemple.

On veus Viquipèdia el 2022?

D’aquí 10 anys no té perquè existir. El que sí perdurarà serà la manera de treballar en xarxa, la compartició de coneixement, les llicències lliures i la cooperació de continguts. Són aspectes que els museus i, fins i tot les empreses, estan incorporant en el seu dia a dia. Viquipèdia no deixa de ser una eina, una eina ben útil i eficient.

I de “Kippelboys”, creus que n’apareixeran d’altres?

Sí. De fet tenim en David Parreño, que és viquipedista resident a Palafrugell, on hi ha una gran implicació amb Viquipèdia i on s’utilitza aquesta eina en molts espais del municipi. En tot cas, però, hem de pensar en Viquipèdia com un món de treball en equip on tothom és lliure de participar-hi.