Categories
Català Entrevistes Museus Viquipèdia

Entrevista a bcn.cat: Del museu a la viquipèdia, la feina d’un viquipedista

Nota: Entrevista publicada originalment el 2012 aquí. El text i la impressió de pantalla poden ser susceptibles de tenir drets d’autor vigents.

Vam conèixer la tasca d’Àlex Hinojo per mitjà d’aquest article a elPeriodico.cat, i ens hi vam posar en contacte perquè ens expliqués en què consistia el projecte que té entre mans i amb el qual està col·laborant actualment amb el MNAC. Tot i que al vídeo que trobareu al final ja ho explica amb detall, i a continuació en parlarem amb més extensió, podríem resumir la seva tasca en una obertura dels fons de pintura d’alguns museus catalans de manera gratuïta a la Viquipèdia. L’objectiu és afavorir la lliure circulació de coneixements a través d’internet. Però no només això, sinó que parafrasejant el mateix Àlex, i a l’article d’elPeriodico.cat esmentat anteriorment, les pàgines de Viquipèdia dels museus són àmpliament més visitades que no pas les dels propis museus. Per què deixar escapar una oportunitat com aquesta, doncs?

L’Àlex, que actualment exerceix com a director de projectes culturals a l’associació Amical Viquipèdia, ens comenta que a les institucions s’hi genera molt coneixement fruit de publicacions, estudis o articles. La tasca consisteix a traspassar a la xarxa tot aquest coneixement que habitualment es queda en paper, i obrir-lo com a continguts d’una enciclopèdia en línia que es pot traduir a qualsevol idioma i que té milions de visites cada mes.

Ell és un dels molts voluntaris que s’encarreguen de difondre el patrimoni català arreu del món. L’Àlex diu que entre els viquipedistes hi ha de tot: jubilats, estudiants, científics, historiadors o advocats, però que hi pot col·laborar qualsevol persona i que, per fer-ho, només cal fer clic al botó que permet l’edició de l’article, sempre que els coneixements que s’aportin estiguin referenciats.

Com a membre de la fundació Amical Viquipèdia, i després d’haver convertit la seva afició de viquipedista —a la qual fins fa poc únicament dedicava el temps lliure— en la seva ocupació principal, pot presumir de ser el primer viquipedista resident a l’Estat espanyol, i el tercer o quart del món d’aconseguir aquesta fita. Segons ell, el cas català és un exemple punter en l’àmbit mundial, i el projecte d’obertura de les col·leccions a internet per afavorir la lliure circulació de coneixement de les col·leccions de galeries, biblioteques, arxius i museus converteix Catalunya en un dels països pioners en aquesta matèria. Pel que fa a GLAMwiki, que és com es coneix el projecte d’obrir galeries, biblioteques, arxius i museus (GLAM en les seves sigles en anglès), els països més actius són els EUA, França, Anglaterra i Catalunya.

Per conèixer més detalls sobre Viquipèdia i el projecte GLAMwiki, no us perdeu el vídeo que adjuntem a continuació.