Viquimarató a la Fundació Joan Miró

Un grup de viquipedistes es trobarà a la Biblioteca de la Miró per ampliar articles relacionats amb l’artista. L’exposició incorporarà codis QR que enllaçaran a aquests articles.


L’exitosa exposició sobre Joan Miró que s’ha vist aquest estiu a la Tate de Londres —Joan Miró. L’escala de l’evasió— es mostrarà a la Fundació Joan Miró de Barcelona a l’octubre. Es tracta d’una exposició única per la qualitat i l’excepcionalitat de les peces que la formen. L’exposició estarà oberta al públic del 16 d’octubre de 2011 al 18 de març de 2012.

Arran de l’exposició s’ha iniciat un projecte de col·laboració entre la Fundació Joan Miró i Amical Viquipèdia: s’enganxaran codis QR al costat d’algunes de les peces més destacades de l’exposició, que enllaçaran als corresponents articles de la Viquipèdia. Enfocant el codi amb la càmera d’un telèfon intel·ligent, el sistema identifica l’idioma en que està preconfigurat el telèfon i presenta l’article de Viquipèdia en la llengua corresponent.

Aquest sistema novedós d’enllaçar a articles de la Viquipèdia només s’ha fet servir en un parell de museus del món, el Children’s Museum of Indianapolis, als Estats Units, i el Museu Derby, d’Anglaterra. És el primer cop que es realitza un projecte similar a l’Estat i a Europa del Sud.

Per animar els viquipedistes a completar els articles, s’ha organitzat una marató d’edicions a la biblioteca del Museu el proper 14 de setembre, on també assistiran alguns professors de l’Escola d’art i deisseny EDRA de Rubí, interessats a col·laborar en el projecte.

Aquests lligams entre els museums i la Viquipèdia se l’ha anomenat GLAM-wiki (acrònim en anglès, Galleries, Libraries, Archives and Museums). L’objectiu del qual és construir una relació proactiva que aporti beneficis a ambdues parts, per tal d’oferir aquests continguts al màxim d’usuaris i amb la millor qualitat possible. Àlex Hinojo és GLAM Ambassador i Viquipedista Resident al Museu Picasso.

Cal tenir en compte que la Viquipèdia en català rep més de 25 milions de visites al mes i el conjunt total de viquipèdies, uns 10 milions de visites cada hora. Els museus tenen l’obligació moral de participar en aquest projecte col·laboratiu. A més a més, museus i Viquipèdia comparteixen l’objectiu de posar el màxim coneixement a l’abast del màxim públic amb el màxim de qualitat.

Aquest és un dels molts fruits que ha donat la trobada entre viquipedistes i museus que va tenir lloc el passat mes de març al Museu Picasso. Arran d’aquell acte, museus de tot Catalunya, com el MACBA, la Miró, el Museu del Ferrocarril, el Museu d’Art de Girona, el Centre d’art la Panera o el Jaume Morera de Lleida, estan començant a establir contactes amb la comunitat catalana de viquipedistes.

Més informació: