Categories
Català Kippelboy

Un poble mut

Per què Catalunya, entrat el segle XXI, fa aquest efecte de lloc ple d’imbècils, al marge que probablement ho sigui? Fins fa tant sols una generació o dues, era un petit país agrícola, ramader, pescador, amb una indústria artesanal autosuficient i un acceptable, inofensiu deliri romàntic pel que fa a l’art i la cultura. Miquel de Palol

Assistim muts a la mort d’una llengua. La icona no és el deu que representa. Dos mons oposats que no xoquen, es mesclen. El cosmopolitisme electrònic de Kippelboy i l’evocador pa amb tomàquet de Jordi Condal. El missatge dels poemes, de tan clar, resulta ambigu: això va en sèrio o va en broma? La terra i la llengua, amenaçades, són motius de preocupació, de reflexió, d’amor i d’ironia. Motius subratllats amb les màscares i reforçats amb les imatges, de vegades de gran plasticitat, de vegades colpidores, però mai gratuïtes.

Música inquietant, per si amb les idees no n’hi havia prou. Als anys 70. l’arribada de la transició política aconseguí desactivar la poesia, la cançó, els moviments socials i la reflexió política. Avui els poders mediàtics, la publicitat i l’art de consum difonen amb una gran qualitat formal valors clarament asocials.

Se’ns vol induir a creure que hem de deixar el món en mans d’eixelebrats, capaços de mentir amb un somrís al a boca, que ens menen a desastres ecològics i a guerres xenòfobes. A Catalunya, la burgesia dimiteix de la seva tradicional defensa del patrimoni artístic i cultural. No ho diu enlloc que l’art més innovador hagi de mirar la societat que el sustenta amb els ulls tancats.

 

FITXA TÈCNICA
Artistes :Kippelboy i Jordi Condal | Guió i text : Jordi Condal | Audiovisuals : Kippelboy | Màscares : Marutxi Beaumont | Reportatge fotogràfic : Xavi Olivé | Flamenc : Lolo de Jerez i J.G.Calderón | Durada : 55 minuts aprox. | Estrena : 25/05/2005. Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès | Editorial : Editorial Montflorit | Col·laboradors : Jaume Sobrevals, AFOCER i Montse Costas | Suport : Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, Institució de les lletres Catalanes | Llibre: Amb motiu de l’espectacle l’editorial Montflorit va editar un llibre amb el recull de poemes.

Disc

Disc publicat al maig del 2005 del qual fins i tot es van arribar a vendre algunes còpies, durant les presentacions de la performance Un poble mut. Aquest disc és ni menys ni més que la banda sonora d’aquella famosa performance. Poemes de Jordi Condal musicats per Kippelboy, fent servir el millor i el pitjor de la Cultura Catalana. Com deia la nota de premsa: Dos mons oposats que no xoquen, es mesclen. El cosmopolitisme electrònic de Kippelboy i l’evocador pa amb tomàquet de Jordi Condal. El missatge dels poemes, de tan clar, resulta ambigu: això va en sèrio o va en broma? La terra i la llengua, amenaçades, són motius de preocupació, de reflexió, d’amor i d’ironia. Música inquietant, per si amb les idees no n’hi havia prou. Assistim muts a la mort d’una llengua. La icona no és el deu que representa.

Tracklisting:

01- Presentació
02- Un poble mut
03- Només el silenci
04- Vida
05- A les vores, ametllers
06- Barricada
07- Interludi psicodrama
08- Depredador, no pont
09- Ametlla amarga
10- Art o silenci
11- Vigilant de les pàtries
12- Catalunya no és
13- El sol que tu veus
14- Jo no he matat ningú
15- Un home s’ha fet ric
16- Les vores del canvi
17- Tot tendeix a caure
18- Interludi sardanista
19- Arrels (amb Lolo de jerez)
20- Sextina del meu país
21- Estimo l’entropia negativa
22- Burxes que es claven
23- L’aigua que et lleva la set
24- El silenci

Versió instrumental: Descàrrega gratuïta

Versió amb veu: Descàrrega gratuïta