(Traducció de “Encouraging individual sovereignty and a healthy commons”, publicat per Aral Balkan el 18 de febrer de 2017 amb llicència CC-BY-SA)
El manifest de Mark Zuckerberg exposa la seva visió d’una colònia centralitzada, governada per l’oligarquia de Silicon Valley. En resposta, proposo que fem exactament el contrari i creem un món de sobirania individual i bé comú.
Mark Zuckerberg va publicar un manifest titulat “Construint una comunitat global“, en què detalla com ell – un dels 8 majors bilionaris del món – i la seva cort bizantina, la multinacional Facebook Incorporated, solucionaran tots els problemes del món .
En la seva gran visió per a la humanitat, Zuckerberg repeteix diverses vegades com Facebook bàsicament “ens uneix a tots” al “connectar amics i famílies”. El que omet esmentar és que Facebook no connecta a les persones entre si; sinó que Facebook connecta a les persones amb Facebook, Inc.
El mite de Facebook: Mark Zuckerberg vol que creguis que Facebook et connecta amb tots els altres
La realitat de Facebook: Facebook et connecta amb Facebook, Inc.
El model de negoci de Facebook és ser l’intermediari; registrar cada moviment teu, dels teus amics i de la teva família, guardar tota aquesta informació indefinidament, i analitzar-la contínuament per entendre’t millor, per explotar-te per mitjà de la manipulació per obtenir beneficis financers i polítics.
Facebook no és una xarxa social; és un escàner que digitalitza éssers humans. És, a tots els efectes, una càmera que captura la teva ànima. El negoci de Facebook és fer una simulació teva, i ser, alhora, amo i controlador d’aquesta simulació. En altre paraules, esdevenir el teu amo i controlador.
Per la meva banda, postulo que el model de negocis de Facebook, Google i una llarga llista de start-ups finançades per empreses de capitals risc de Silicon Valley consisteix a fer “granges d’humans”. Facebook és una granja industrial d’éssers humans. I el manifest de Mark Zuckerberg no és més que l’últim intent improvisat d’un bilionari atemorit de fer més passable un model de negocis basat en l’abús de drets humans amb el fals propòsit moral d’evitar la regulació i justificar un desig que és desvergonyidament colonial: crear un feu global que connecti a tots amb Facebook, Inc.
Evitant una colònia global
El manifest de Mark Zuckerberg no tracta sobre la construcció d’una comunitat, sinó sobre la construcció d’una colònia global – amb ell com a Rei i amb la seva corporació i l’oligarquia de Silicon Valley com la seva Cort -.
No és una tasca d’una corporació “desenvolupar la infraestructura social per a la comunitat” com Zuckerberg pretén realitzar. La infraestructura social ha de ser part del bé comú, no de corporacions gegants monopolistes com Facebook. La causa que ens trobem enmig de l’embolic de la vigilància invasiva, les bombolles d’informació i notícies falses (propaganda) ve donada precisament per la total i absoluta destrucció de l’esfera pública, feta per un oligopoli d’infraestructura privada que es fa passar per espai públic
Facebook vol que nosaltres creguem que és un parc públic quan en veritat és un centre comercial. L’últim que necessitem per resoldre els problemes sense precedents creats per la concentració de poder, riquesa i control en unes poques mans és una major quantitat d’infraestructures digitals de propietat privada i centralitzades. Ja és hora doncs que comencem a finançar i construir els equivalents als parcs públics de l’era digital en comptes de seguir construint centres comercials cada vegada més grans.
D’altres han escrit crítiques exhaustives al manifest de Zuckerberg. No repetiré els seus arguments aquí. En canvi, vull centrar-me en com podem construir un món basat en un clar contrast amb aquell que presenta Mark en la seva visió. Un món en què nosaltres – els individus – en comptes de les corporacions, tinguem la propietat i el control de nosaltres mateixos. En altres paraules, on tinguem sobirania individual.
Mentre Mark et demana confiar en ell com en un Rei benvolent, jo proposo que construïm un món sense reis. En comptes de la visió de Mark Zuckerberg, basada en el colonialisme i la perpetuació del poder i el control centralitzat, la meva visió es basa en la sobirania individual i en uns béns comuns distribuïts.
La sobirania individual i el Jo cyborg.
Ja no ens podem permetre el luxe de no entendre la naturalesa del Jo en l’era digital. L’existència mateixa de les nostres llibertats i de la democràcia depenen d’això.
Som (i hem estat des de fa un temps) cyborgs.
Amb això no vull referir-me a les representacions estereotipades de la ciència ficció, que mostren als cyborgs com a tecnologia implantada en els teixits biològics. En canvi, veig més una definició més genèrica, en la qual el terme es refereix a qualsevol extensió de les nostres ments i / o els nostres òrgans utilitzant la tecnologia. Si bé els implants físics són certament factibles, possibles i demostrables, a dia d’avui la principal forma en què ens expandim mitjançant la tecnologia no és a través d’implants, sinó d’explants.
Som éssers fragmentats; som la suma de variades facetes contingudes en els nostres éssers biològics, com també en la multitud de tecnologies i dispositius que fem servir per expandir les nostres habilitats biològiques.
Hem de protegir constitucionalment la dignitat i la inviolabilitat del nostre Jo expandit.
De l’anterior, se segueix que hem d’estendre les proteccions a les persones més enllà de les fronteres del cos biològic per cobrir també a les tecnologies en què expandim el nostre Jo. Per tant, qualsevol intent de posseir, controlar i comerciar sobre aquestes tecnologies és un intent de posseir, controlar i comerciar sobre elements constitutius de les persones. En resum, és un intent de tractar amb persones.
No cal dir que hem de resistir qualsevol intent de reduir les persones a propietat amb el més gran dels fervors. No fer-ho seria donar un consentiment tàcit a una nova forma d’esclavitud: una en què no es comercien els elements biològics dels éssers humans, sinó que els seus elements digitals. Els dos, per cert, no existeixen aïlladament, per separat, i no es poden separar per complet, ja que la manipulació d’un necessàriament afecta a l’altre.
Més enllà del capitalisme de vigilància
Una vegada que entenem que la nostra relació amb la tecnologia no és una de mestre/servent sinó que és de cyborg/òrgan; quan entenem que expandim el nostre Jo mitjançant la tecnologia i que les nostres tecnologies i les dades estan dins de les fronteres del Jo (o de nosaltres mateixos), hem d’insistir en les normes constitucionals que consagrem en la Declaració Universal de Drets Humans i defensar que s’implementin i estenguin en múltiples lleis nacionals per incloure la protecció al Jo cyborg.